Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

Het lijkt erop dat de griepepidemie dit jaar minder extreem is dan de epidemie van vorig jaar. Waar er vorig jaar rond deze tijd zo’n 160 van de 100.000 mensen zich bij de huisarts meldden met griepklachten, zijn dat er momenteel ongeveer 75 op de 100.000. Als de aantallen blijven zoals ze nu zijn, kan 2019 de boeken in als een bijzonder griepjaar. We hebben na zes weken nog drie weken te gaan tot we de gemiddelde lengte van de griepgolf van de afgelopen twintig jaar bereiken. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Ook in ziekenhuizen loopt het nog geen storm. En dat terwijl de meeste ziekenhuizen dit seizoen beter voorbereid zijn dan vorig griepseizoen. Dat het griepvirus dit jaar minder mensen bereikt, heeft mogelijk te maken met de samenstelling van de griepprik. Het is ieder jaar weer gissen welke variant van de griep uitbreekt. Eerder bood Nederland een griepvaccin tegen drie virussen, dat zijn er nu vier.

De griepgolf startte vorig jaar halverwege december en duurde maar liefst twintig weken. Dat is twee keer zo lang als de gemiddelde griepgolf. Wie zich laat vaccineren tegen de griep, loopt minder risico om alsnog ziek te worden. Of krijgt een minder ernstige variant van de griep. 

Door: Redactie Nationale Zorggids