Normal_pillen_medicijnen

Een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof losartan wordt teruggeroepen. Dit vanwege een ongewenste stof (NMBA) in een beperkt aantal partijen van deze medicijnen. Hiertoe hebben de fabrikanten besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In andere Europese landen is ook een terugroepactie in gang gezet. Dit meldt IGJ. 

Eerder zijn er al verontreinigingen met NDEA en NDMA gevonden in bepaalde partijen valsartan en irbesartan voor de Nederlandse markt. Het is voor het eerst dat de stof NMBA gevonden is in sartanen. NMBA behoort tot de chemische groep van nitrosaminen en is vergelijkbaar met NDEA en NDMA. NDEA en NDMA zijn geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend. De hoeveelheden NMBA die in Losartan zijn gevonden, zijn gering. De kans dat een patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is erg klein.

Het gaat om een beperkt aantal medicijnen met daarin losartan die worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, de behandeling van hartfalen en voor de bescherming van de nieren bij patiënten met een hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Beperkt aantal partijen verontreinigd

Niet alle medicijnen met losartan worden teruggeroepen. Het gaat om een beperkt aantal partijen waarin verontreiniging met de stof NMBA is gevonden. En om een aantal partijen waarvan de testgegevens nog niet bekend zijn. Die roepen we uit voorzorg ook terug. De partijen die zijn onderzocht en waarin de verontreiniging niet is aangetroffen, blijven beschikbaar.

Patiënten die losartan uit de betreffende partijen gebruiken, kunnen hun medicijnen omruilen bij hun apotheek. Alle gebruikers worden hierover benaderd door hun apotheker. Advies is om vooral niet zelf te stoppen met de medicijnen. De betrokken beroepsgroepen en patiëntenverenigingen zijn over de omruilactie geïnformeerd.

Door: Nationale Zorggids