Normal_rechter_rechtbank_justitia

De 54-jarige Julia H. uit Rockanje heeft een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval na een epileptische aanval. Het gerechtshof in Den Haag vindt dat de vrouw verantwoordelijk is voor de twee doden, omdat zij tegen beter weten in toch in de auto is gestapt. Julia H. heeft al meerdere ongelukken veroorzaakt doordat zij tijdens het rijden een epileptische aanval kreeg. Naast de voorwaardelijke celstraf is ook een rijontzegging van zes jaar opgelegd. Dit meldt Telegraaf.

In eerste instantie was een lagere straf geëist door de advocaat-generaal. Ze vrouw zou door een trap van een paard een hersenbeschadiging hebben opgelopen waardoor zij niet volledig toerekeningsvatbaar zou zijn. Volgens het hof is dat niet voldoende reden, omdat ze iedere keer na een ongeluk weer ging autorijden. Dit deed zij zelfs nadat haar rijbewijs was ingenomen na het ongeluk. Hoewel de straf niet verlaagd is, erkent het hof wel dat de vrouw sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Het dodelijke ongeluk vond plaats in 2014. Daar reed Julia H. na een epileptische aanval tegen een fietser aan en reed zij vervolgens, zonder te remmen, twee wandelaars omver. Deze twee twintigers overleden aan hun verwondingen. Na het ongeluk werd het rijbewijs van de vrouw ingenomen. Na een eerder ongeval heeft de vrouw gelogen om haar rijbewijs weer terug te krijgen.

Door: Nationale Zorggids