Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer:  doden en miskraam door listeria, hogere zorgpremie voor ‘ongezonde mensen’ en discussie over onduidelijkheid rondom actieve levensbeëindiging kind weer opgestart.

Maandag: ouders en artsen willen meer duidelijkheid over levenseinde kind

Ouders en artsen van ernstig zieke kinderen willen meer duidelijkheid over regels voor beslissingen rond het levenseinde van kinderen tussen de 1 en 12 jaar. In uitzonderlijke situaties zou actieve levensbeëindiging mogelijk moeten zijn. Daarvoor zouden per jaar 5 tot 10 kinderen in aanmerking komen.

In de Tweede Kamer wordt vooralsnog terughoudend gereageerd op een onderzoek naar de mogelijkheid van euthanasie bij jonge kinderen. Partijen willen de reactie van het kabinet afwachten en de kwestie eerst in de fractie bespreken. Een aantal partijen sluit de mogelijkheid voor nieuwe regelgeving evengoed niet uit.  

Dinsdag: ‘Hogere zorgpremie voor rokers en zware drinkers’

Ruim vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moeten betalen. Dat geldt vooral voor rokers en mensen die veel alcohol drinken. Van de rokers zelf is 20 procent het hiermee eens.

Mensen met overgewicht zouden volgens een kwart (24 procent) van de ondervraagden meer premie moeten betalen. Daarbij zijn twee op de tien voorstander voor een duurdere basisverzekering voor mensen die onvoldoende bewegen.

Woensdag: zorgverleners ervaren nauwelijks afname regeldruk

De toename van de regeldruk in de zorg lijkt te stagneren, maar zorgverleners ervaren nauwelijks vermindering in de praktijk. Onnodige regels drukken nog steeds zwaar op zorgverleners en hun vertrouwen in daadwerkelijke verandering is zeer laag. Verzekeraars en ict-systemen worden door de zorgverleners als belangrijkste veroorzakers van de regeldruk aangewezen.

Donderdag: meiden die ‘aan de pil’ zijn hebben vaker depressieve gevoelens

Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die niet aan de pil zijn.  Symptomen die door de zestienjarigen met name werden gerapporteerd zijn vaker huilen, overmatig slapen en eetproblemen.

Vrijdag: miskraam en doden door listeriabesmetting bij producent

Volgens het RIVM heeft een vrouw een miskraam gehad door listeria in één van de voorverpakte vleeswaren van producent Offerman, die onder meer levert aan Jumbo en Aldi. Drie mensen zijn in de afgelopen twee jaar aan een listeriabesmetting bezweken. Twintig anderen werden ziek.

Meestal is het moeilijk om een direct verband te leggen tussen ziekte, overlijden of een miskraam, maar in dit geval kon dat gelukkig wel. Inmiddels heeft vleesproducent Offerman het gehele productieproces stilgelegd. Jumbo heeft bijna 140 voorverpakte vleeswaren per direct uit de winkels gehaald.

Door: Nationale Zorggids