Normal_vleeswaar

Volgens het RIVM heeft een vrouw een miskraam gehad door listeria in één van de voorverpakte vleeswaren van producent Offerman, die onder meer levert aan Jumbo en Aldi. Drie mensen zijn in de afgelopen twee jaar aan een listeriabesmetting bezweken. Twintig anderen werden ziek. Dit melden RIVM en Algemeen Dagblad.

“We hebben een nieuwe techniek gebruikt voor het opsporen van het voedsel waarin deze listeriabacterie zat. Hierdoor kwamen we erachter dat alle patiënten die ziek zijn geworden, vleeswaren van Offerman hebben gegeten”, vertelt een woordvoerder van RIVM. Het onderzoeksinstituut benoemt nogmaals dat mensen die onlangs bij de Jumbo of Aldi hebben gewinkeld goed in hun koelkast moeten kijken. Zit er een mogelijk besmet product tussen, gooi deze dan weg. Of breng het product terug naar de winkel om daar het aankoopbedrag terug te krijgen.

Meestal is het moeilijk om een direct verband te leggen tussen ziekte, overlijden of een miskraam, maar in dit geval kon dat gelukkig wel. Inmiddels heeft vleesproducent Offerman het gehele productieproces stilgelegd. Jumbo heeft bijna 140 voorverpakte vleeswaren per direct uit de winkels gehaald.

Gevaarlijk voor zwangere vrouwen

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Jaarlijks worden ongeveer tachtig patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. 

Door: Nationale Zorggids