Vuurwerkverbod gesteund door CDA en VVD

Coalitiepartijen CDA en VVD zullen een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen toch steunen, mits er ook wordt gekeken naar betere handhaving.

"Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden", zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff na een vergadering over het onderwerp. Het probleem is daarmee volgens de liberaal niet opgelost. Er moet steviger gehandhaafd worden, aldus Dijkhoff.

Brede steun

Als zo'n verbod wordt voorgesteld "zullen wij daar niet tegen zijn", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. De christendemocraat hoopt wel dat er meer maatregelen worden genomen dan alleen een verbod. Anders "verandert er geen klap in die jaarwisseling". Van Dam wil dat raddraaiers harder worden aangepakt in de toekomst. "Die pure hufterigheid, de anarchie in de nacht en de ontreddering van heel veel mensen die denken dat alles kan is het diepere probleem."

Het kabinet kondigde vorige week al aan het toegestane aanbod consumentenvuurwerk flink in te willen perken. In de Tweede Kamer is hier brede steun voor.

Door: ANP