Meer mensen met kanker in 2019

In 2019 kregen tweeduizend meer mensen te horen dat ze kanker hadden dan in 2018. Hiermee lag het aantal mensen met kanker in 2019 op 118.000. Deze cijfers blijken uit de Nederlandse Kankerregistratie. Oorzaken voor de toename van het aantal mensen met kanker zijn mogelijk de bevolkingsgroei en de vergrijzing. Dit meldt NOS.

Morgen, 4 februari, is Wereldkankerdag. Volgens KWF Kankerbestrijding is kanker in Nederland doodsoorzaak nummer 1. Door nieuwe en betere behandelingen stijgt de overlevingskans, die inmiddels vijf jaar na een diagnose 65 procent is. Doordat mensen in Nederland steeds ouder worden, wordt de kans op kanker ook groter. In Nederland leven nu ruim 800.000 mensen met of na kanker. Een grote groep hiervan, 86 procent, ervaart nog steeds klachten als vermoeidheid, fysieke problemen en relatieproblemen.

Meest voorkomende soorten kanker

De soorten kanker die het meeste voorkomen, zijn: darmkanker, huidkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Bij huidkanker, borstkanker en prostaatkanker is de overlevingskans groot: soms overleeft 90 procent van de mensen. Longkanker is een vorm waarvan de vooruitzichten slecht zijn. Het aantal mensen met darmkanker daalde dit jaar. Dit komt onder andere door het bevolkingsonderzoek. Hierdoor wordt darmkanker in een eerder stadium opgespoord en is het beter te behandelen. Het aantal mensen met huidkanker stijgt het snelst. De grootste oorzaak hiervan is teveel zonnen: teveel uv-straling van de zon of van een zonnebank vergroot het risico op huidkanker. 

Door: Nationale Zorggids