Normal_rss_entry-221074

Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen, moeten zorgverleners kijken hoe er meer personeel kan worden aangetrokken. Ook moet er worden gekeken worden naar alternatieve behandellocaties, zoals verpleeghuizen. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat weten dat de adviezen van het OMT worden overgenomen.

Voorraad mondkapjes voor zorgverleners

Bruins heeft ook laten kijken naar de voorraad beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes voor zorgmedewerkers. Tot dusver zijn er geen signalen dat er grote tekorten ontstaan, maar de vraag neemt wel toe. Daarom onderzoekt Bruins of er in Europees verband een voorraad kan worden aangelegd, die is aan te spreken als er tekorten ontstaan.

Bruins benadrukt dat de middelen nodig zijn "om patiënten te kunnen behandelen in de zorgsector" en dat ze "weinig bescherming bieden voor algemeen gebruik. Gebruik daarvan door het publiek is geen praktische maatregel", aldus het RIVM.

Update: De ministers die dinsdag in crisisberaad bijeen zijn buigen zich "zeker" over extra maatregelen om de opmars van het nieuwe coronavirus in Nederland te stuiten. We zitten "midden in" de uitbraak van het virus, zegt minister Bruins.

Behalve Bruins, tot dusver de spil van de strijd tegen het virus, schuiven ook onder anderen premier Mark Rutte en de drie vicepremiers aan. Dat is belangrijk, omdat niet alleen de volksgezondheid, maar ook bijvoorbeeld het onderwijs en het bedrijfsleven worden geraakt nu het virus om zich heen grijpt.
 
Zo maakt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zich "wel een beetje" zorgen over de schade die de uitbraak aan de economie toebrengt.
 
De ministers nemen deel aan de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook de politie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn aanwezig.
 
Update 2:  Het kabinet blijft zich voorlopig richten op het indammen van het coronavirus. Mocht het virus toch fors verder om zich heen grijpen, dan liggen er maatregelen klaar voor een volgende stap, zegt premier Mark Rutte na crisisberaad met betrokken ministers. Daarvoor worden nu voorbereidingen getroffen.
 
 
Door: ANP