Normal_rss_entry-221252

De negenhonderd Vindicat-leden die ondanks het aangescherpte reisadvies toch zijn gaan skiën in corona-gebied moeten bij thuiskomst "zichzelf in de gaten houden". Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel dinsdag in een gesprek met de Tweede Kamer. De studentenvereniging uit Groningen komt zondag terug van een skivakantie in Noord-Italië.

Dinsdag werd geadviseerd om alleen indien noodzakelijk naar het noorden van Italië te reizen. Eerder, op het moment van afreizen van de studenten, werd dat deel al als risicogebied aangewezen.

Afstand houden bij verkoudheidsklachten

Van Dissel zegt dat de studenten bij verkoudheidsklachten 'social distancing' moeten toepassen; zichzelf afzonderen en geen nieuwe contacten leggen. In dat geval kan iemand volgens hem prima de hond uitlaten of even naar de supermarkt, maar naar een feest gaan is dan niet aan te raden.

Contact met RIVM en GGD

De groep studenten zit in Sestriere, in het noordwesten van Italië. "Dinsdagochtend hebben we allemaal een mail van de GGD ontvangen met onder meer hygiënevoorschriften. Wat wel te doen en wat vooral niet", zegt Floris Hamann, rector bij Vindicat en als zodanig aanspreekpunt voor de autoriteiten in Nederland. Hij heeft "ieder dagdeel" contact met het RIVM.

"Iedereen hier is zich bewust van de serieuze situatie. Wij zijn geen experts, dus als de autoriteiten zeggen dat we vervroegd naar Nederland moeten terugkeren, dan doen we dat", aldus Hamann. "Het is zeker niet zo dat het doorgaan van deze skivakantie voor ons op nummer één stond. De gezondheid van de negenhonderd studenten gaat boven alles."

RIVM wil aangescherpt reisadvies

Het RIVM wil ondertussen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Noord-Italië verder aanscherpt. Anders dreigt het dweilen met de kraan open te worden, zei het hoofd Infectieziekten van het instituut dinsdag tijdens een gesprek in de Tweede Kamer over het nieuwe coronavirus.

Het ministerie adviseert tot dusver alleen om niet naar een aantal gemeenten in Noord-Italië te reizen die zijn afgegrendeld vanwege de uitbraak van het virus. Voor een iets groter gebied raadt het departement niet-noodzakelijke reizen af. Maar voor het overgrote deel van Noord-Italië geldt dat Nederlanders dat gewoon kunnen bezoeken, al moeten zij wel op het virus bedacht zijn.
 

Negatief reisadvies voor heel Noord-Italië

Maar het RIVM vindt dat "je dat eigenlijk niet meer moet willen", zei hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel. "Anders krijgt het een beetje het karakter van dat wij steeds proberen ze op te sporen, terwijl we eigenlijk tegelijkertijd weten dat er weer nieuwe binnenkomen. Dat vinden we niet de manier om de komende weken in te gaan."
 
Het RIVM wil dat er "zo snel mogelijk een helder advies komt" om alleen nog maar naar Noord-Italië te gaan als dat echt nodig is, zegt Van Dissel. Italië is van alle Europese landen het zwaarst getroffen door het virus. Het grijpt vooral in het noorden van het land om zich heen.
 
Update 5/3/2020:  De negenhonderd Groningse studenten die skivakantie vieren in een coronarisicogebied in Sestriere in Italië, komen een dag eerder terug. Ze vertrekken op vrijdag naar huis. Niet dat het medisch nodig is, maar om de gemoederen een beetje te bedaren. Dat zegt de rector van studentenvereniging Vindicat, Floris Hamann (23), in reactie op een bericht van RTL Nieuws. Hij benadrukt dat het een eigen, vrijwillige keuze is.
 
Door: ANP