Normal_virus-4835301_640

Op 9 maart zijn er 56 nieuwe patiënten bij het RIVM gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 321. Dit meldt het RIVM.

De meeste patiënten komen uit Brabant: 134. Na Brabant wonen de meeste patiënten in Utrecht: 52. Van 150 personen is bekend dat zij Covid-19 in het buitenland hebben opgelopen. De meeste patiënten waren in Italië. Hiernaast waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittanië en Hong Kong. Van 90 patiënten wordt nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.
 

Steekproef zorgmedewerkers Brabant

Om na te gaan in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in Nederland, is het zaterdag met een steekproef gestart waarbij getest wordt op het nieuwe coronavirus. Het RIVM heeft daarvoor de provincie Brabant geselecteerd. Reden daarvoor is dat van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, het merendeel uit Brabant komt of een link heeft met deze provincie.
 
De steekproef in Brabant wordt gehouden onder ziekenhuismedewerkers in Noord-Brabant, als afspiegeling van de Brabantse bevolking. Het RIVM heeft daarom de Brabantse ziekenhuizen gevraagd medewerkers met milde luchtwegklachten te gaan testen.
 
Het RIVM heeft een aantal ziekenhuizen benaderd. In de Brabantse ziekenhuizen Bravis, Elisabeth-TweeSteden en Elkerliek werden medewerkers afgelopen weekend getest. Het Amphia Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis hebben in de afgelopen dagen al voldoende medewerkers getest. In overleg met die ziekenhuizen is besloten om in deze ziekenhuizen geen extra oproep te doen. De ziekenhuizen delen de data met het RIVM.
 
De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend. Hier volgt binnenkort meer informatie over.
 

Aanwijzing voor inwoners Brabant

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen adviseert het RIVM de inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen.
 
Update 10/03/2020: Sinds gisteren zijn er 61 nieuwe patiënten bij het RIVM gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen op 382. Van de 382 zijn er 161 besmet geraakt in het buitenland. Voor 156 gevallen is de bron onbekend of is onderzoek nog gaande. Ruim de helft daarvan woont in Noord-Brabant. De meeste mensen die positief zijn getest, wonen in de provincie Noord-Brabant: 157 personen. In de provincie Utrecht wonen 55 gemelde gevallen. Maandag is een patiënt overleden, een 78-jarige met een kwetsbare gezondheid. In totaal zijn nu 4 personen met het coronavirus overleden.
 
Door: Nationale Zorggids