Rutte: spreek elkaar aan over 1,5 meter afstand houden

Mensen moeten elkaar aanspreken als zij zien dat anderen niet genoeg onderlinge afstand van elkaar houden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie. Hij zei nog steeds mensen te zien die niet op 1,5 meter afstand zijn, merkte hij toen hij vrijdag naar zijn werk fietste.

Afstand houden

De premier verwees naar zijn toespraak van maandag waarin hij benadrukte dat we het met 17 miljoen mensen samen moeten doen. "Dit is geen lege zin. Het is de harde realiteit." Rutte deed donderdag ook al een dringende oproep aan iedereen om écht afstand te houden, omdat dit veel uitmaakt voor de kans op verspreiding van het coronavirus.

Af en toe toonde Rutte zich geërgerd over de mensen die de waarschuwingen en adviezen van de afgelopen tijd nog steeds niet serieus lijken te nemen.

Hamsteren boodschappen

Hij hekelde opnieuw het grootschalig inslaan van boodschappen dat sommige Nederlanders doen uit angst om straks als de coronacrisis langer duurt, achter het net te vissen. Hamsteren is "achterlijk, een soort massahysterie. Er is geen aanleiding voor", bezwoer de premier.

Neem adviezen serieus

Het is volgens Rutte belangrijk om de grens met Duitsland open te houden, zodat goederen nog wel kunnen worden aangevoerd en grenswerkers in vitale beroepen naar hun werk kunnen gaan. "Maar wat me dan ontzettend verbaast is dat er Nederlanders zijn die het in hun hoofd halen over de grens te gaan tanken, of uitjes te doen. Doe dat nou niet! We hebben niet voor niets een reisadvies afgegeven. Het is geen 'business as usual'. Ik hoop dat de paar mensen die dat nog niet door lijken te hebben, het doorkrijgen."

Maar, volgens de premier "laat Nederland zich overwegend van zijn beste kant zien."

Door: ANP