Normal_corona

Veel patiënten onderschatten de gevolgen van corona. Er zijn mogelijk duizenden voormalig coronapatiënten die voor altijd een verslechterde longcapaciteit zullen hebben. Zo kunnen ze een verminderde longinhoud hebben en is de opname van zuurstof ernstig verslechterd. Dit zegt Leon van der Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, tegen het Algemeen Dagblad. 

Van der Toorn wijst op de littekens die zich op de longen kunnen vormen. Dit heet longfibrose en maakt dat de longen krimpen en het longweefsel stugger wordt. “Hierdoor is het moeilijk om voldoende zuurstof binnen te krijgen.” Als het aan hem ligt, worden coronapatiënten langdurig gevolgd om te controleren hoe de longen zich herstellen. Mogelijk zijn er duizenden patiënten die voor altijd longklachten zullen hebben.

Kans op restschade grootst bij ic-patiënten 

De restschade is vooral groot bij patiënten die op de intensive care belandden en de helft van de patiënten die op een verpleegafdeling kwam te liggen, behield ook longklachten. Mensen met milde klachten zullen daar waarschijnlijk veel minder van merken, maar ook in die groep kan de schade blijvend zijn. Wie na ziekte langdurig kampt met kortademigheid of een verslechterd inspanningsvermogen, zou contact moeten opnemen met de longarts. Mogelijk hebben ze een te lage zuurstofgehalte in hun bloed en dat kan gevaarlijk zijn voor het hart.

Door: Nationale Zorggids