Normal_normal_ok_operatiekamer_chirurgie_arts_assistent

Het Erasmus MC heeft het afgelopen anderhalf jaar 49 longtransplantaties uitgevoerd. Bij vijftien van deze transplantaties ondergingen de longen eerst enkele uren een Ex-Vivo Long Perfusie (ELVP) procedure. Deze procedure, plus een innovatie in de zorg voor de ontvangers van de donorlongen, heeft ervoor gezorgd dat het aantal longtransplantaties in het Erasmus MC flink kon toenemen. Dit meldt Erasmus MC. 

In het perfusie-apparaat, een soort pomp, worden gedoneerde longen enige tijd beademd en gespoeld met een speciale vloeistof. Schade, bijvoorbeeld veroorzaakt door het verblijf van de donor op een intensive care, wordt daarbij zoveel mogelijk gerepareerd. Vaak zit er bijvoorbeeld vocht in de longen als gevolg van oedeem.

“Tijdens het sterfproces van de donor worden hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat de longen vollopen met vocht”, lichten longarts Rogier Hoek en cardiothoracaal chirurg Edris Mahtab toe.

Stolseloplosser

Tijdens de ELVP-procedure kan medicatie worden toegevoegd. “Dan moet je denken aan antibiotica en ontstekingsremmers. Nieuw is dat we nu ook stolseloplossers toedienen en medicatie die afstotingsreacties kunnen beperken”, aldus Mahtab en Hoek. “We hebben op die manier longen met longontsteking behandeld. En longen met een ernstige embolie, dat is een bloedprop in een bloedvat in de long. Normaal gesproken waren deze longen beslist afgekeurd voor transplantatie.”

Actief donormanagement

Behandeling met de ELVP-machine is niet het enige dat de doorstromingen in het aantal longtransplantaties vooruit hielp. “We zijn in 2018 ook begonnen met actief donormanagement. Dat donormanagement gaat van start zodra vaststaat dat de patiënt zal komen te overlijden. Hierbij wordt onder meer extra aandacht besteed aan de beademing en vochtbalans, zodat de longen niet onnodig beschadigd raken.”

Daarbij wordt de zorg voor de ontvanger van de donorlongen geïnnoveerd. “Door intensieve en vernieuwende zorg voorafgaand aan de transplantatie, op zowel de longafdeling als de intensive care, kunnen meer mensen in goede conditie worden gehouden tot aan hun transplantatie.”

Door: Nationale Zorggids