Normal_corona

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: zorgpersoneel krijgt voorrang bij coronatest

Zorgmedewerkers met klachten die op coronasymptomen lijken, krijgen vanaf maandag 21 september tijdelijk voorrang op anderen bij het aanvragen van een coronatest. Het gaat specifiek om zorgpersoneel dat essentieel is voor patiëntenzorg en zich niet zomaar kan laten vervangen.

Dinsdag: ‘Minder ic-capaciteit nodig door kortere ligduur coronapatiënt’

Bij een vergelijkbare coronagolf als in maart en april hebben ziekenhuizen nu waarschijnlijk veel minder ic-bedden nodig. De gemiddelde ligduur van een coronapatiënt op de intensive care is drastisch gedaald van gemiddeld 22 dagen naar minder dan acht. Dat betekent dat de capaciteit can de ic’s daardoor verdrievoudigd is.

Woensdag: ziekenhuizen spreiden weer patiënten vanwege coronadrukte

In een aantal regio’s zijn patiënten weer verplaatst naar andere ziekenhuizen omdat het er te druk begon te worden. Het is voor het eerst sinds maanden dat ziekenhuizen weer moeten spreiden vanwege coronadrukte. Om welke regio’s het gaat, is niet bekend.

Donderdag: geld speelt volgens premier geen rol bij bestrijding virus

Hoewel op de begroting 1 miljard euro is uitgetrokken voor opschaling van de testcapaciteit, speelt geld volgens premier Mark Rutte geen rol. Als er meer nodig is, kan dat ook, zei hij donderdag. “Als het gaat om de medische kant van corona, gaat geld geen rol spelen. Echt nooit.”

Vrijdag: shock en verbolgenheid over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg

Er is vrijdag verbolgen gereageerd op het nieuws dat de oorspronkelijke mondkapjesrichtlijn van het RIVM voor de ouderenzorg gebaseerd is op schaarste en niet op medisch advies en veiligheid. De Tweede Kamer is woedend en ook ouderenzorgorganisaties laten van zich horen.

Door: Nationale Zorggids