Normal_ziek_behandeling_ziekenhuis_infuus

Het Brabantse Bravis Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (met drie locaties) en het Universitair Medisch Centrum (UMCG) hebben laten weten hun reguliere zorgplanning aan te passen. Operaties worden uitgesteld, verpleegafdelingen gaan dicht en de capaciteit wordt aangepast in deze ziekenhuizen zodat coronapatienten de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Dit melden Telegraaf en UMCG. 

Het UMCG reserveert twee verpleegafdelingen exclusief voor coronazorg. Op de intensive care worden 18 van de 44 bedden gereserveerd voor patiënten met corona. Dit leidt tot een reductie van de in totaal beschikbare klinische bedden van 17 procent. De poliklinische zorg en dagbehandelingen gaan er onveranderd door, net als acute operaties.

Electieve zorg

In Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam, alle drie onderdeel van Haaglanden Medisch Centrum heeft bijna alle niet-acute zorg stopgezet. In Bronovo zijn de operatiekamer en verpleegafdelingen gesloten en heeft Antoniushove de electieve zorg, ofwel niet-acute operaties, stilgelegd. Daarmee is 80 tot 90 procent van deze zorg afgeschaald.

Te veel zieke medewerkers 

Ook alle geplande operaties in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom gaan voorlopig niet door. Er zijn te veel zieke medewerkers en nieuwe coronapatiënten om de reguliere zorg door te laten gaan. Ongeveer 240 zorgverleners zitten inmiddels thuis omdat zij zelf besmet zijn met corona of iemand in hun huishouden dat is.

Door: Nationale Zorggids