Draag deze producten met negatieve ionenwerking niet meer

Heeft u een product met negatieve ionenwerking. Draag deze dan niet meer, leg deze veilig weg en wacht op inleverinstructie. Uit onderzoek, dat de ANVS heeft laten uitvoeren door het RIVM, blijkt namelijk dat deze specifieke producten ioniserende straling uitzenden. Het gaat om 10 producten. De hoeveelheid gemeten straling hiervan is laag. Dit betekent dat de kans op schade aan de gezondheid klein is. Maar bij continu en langdurig dragen van deze producten is op lange termijn gezondheidsschade niet volledig uit te sluiten. De bij de ANVS bekende verkopers in Nederland hebben te horen gekregen dat de verkoop verboden is en per direct stopgezet moet worden en dat zij hun klanten hierover moeten informeren. Dat meldt de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. 

De 10 onderzochte consumentenproducten bevatten radioactieve stoffen. Ze zenden daardoor continu ioniserende straling uit. Hieraan wordt de drager blootgesteld, dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom zijn deze consumentenproducten met radioactieve stoffen wettelijk verboden.

Straling

Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. De hoeveelheid straling die is gemeten aan de onderzochte producten is laag. Echter, in het geval van langdurig en continu dragen van deze onderzochte producten (een heel jaar 24 uur per dag) kan de in Nederland strenge limietwaarde voor blootstelling van de huid aan straling overschreden worden.

Veilig wegleggen

De ANVS adviseert de producten niet meer te dragen en veilig op te bergen. Het liefst in de verpakking of anders in een dichtgeknoopte of afgesloten tas in een dichte kast. Op die manier kan de lichte straling geen kwaad. We roepen ook op tot het informeren van huisgenoten, zoals kinderen of een partner. Zorg dat niemand de producten draagt. Gooi de producten niet in de prullenbak. Deze moeten naar de juiste (afval)verwerker, omdat dit radioactief materiaal (afval) betreft. Kopers van deze producten worden via de Nederlandse verkoper ook geïnformeerd over het retourneren van de producten. Als het duidelijk is hoe de producten ingenomen en afgevoerd worden, informeren wij ook hierover via onze website.

Verbod

De Nederlandse wet verbiedt verkoop van deze producten. De ANVS heeft de verkopers daarom laten weten dat zij per direct de verkoop dienen stil te leggen. Verkoop van deze producten is namelijk een wettelijke overtreding.

Mocht men een product via een buitenlandse webshop gekocht hebben of de leverancier in het buitenland zitten, dan kan men uiteraard ook bij ons terecht.

Door: Nationale Zorggids