Normal_teek_teken_lyme

In Drenthe heb je de grootste kans op een tekenbeet, blijkt uit de 80.000 tekenbeetmeldingen die in 10 jaar tijd zijn binnengekomen via Tekenradar.nl. Vanaf nu kunnen mensen wekelijks aangeven of ze gebeten zijn. Daardoor is binnenkort op elk moment zichtbaar wat de actuele kans is op een tekenbeet. Dit meldt het RIVM. 

De meeste tekenbeetmeldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Het aantal gemelde tekenbeten is in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst in Drenthe gevolgd door Gelderland, en het laagst in Zuid-Holland. Het aantal tekenbeetmeldingen is het hoogst in juni en juli: ongeveer 50 procent van alle tekenbeetmeldingen per jaar.

Bijna 20 procent van de mensen meldde meer dan één tekenbeet tegelijk. Volwassenen hadden in iets meer dan de helft van de gevallen een beet op het been. Kinderen hadden juist het vaakst een beet op et hoofd of in de nek.

Snelle verwijdering teek halveert kans op ziekte van Lyme

De kans op ziekte van Lyme na een tekenbeet is gemiddeld 2 tot 3 procent, ondanks het feit dat 20 procent van de teken besmet is met de Lymebacterie. Door de teek snel te verwijderen (binnen enkele uren) dan halveert deze kans. Als je de teek laat zitten totdat de teek zich helemaal volzuigt, dan verdubbelt de kans op Lyme.

Ziekte van Lyme beter herkend

Elk jaar krijgen Nederlanders in totaal anderhalf miljoen tekenbeten, waardoor bij 27.000 mensen de ziekte van Lyme ontstaat. Vaak is dat de vroege vorm van de ziekte met een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet. Dat is niet altijd een rode ring. In een derde van de gevallen ziet het er eerder uit als een egale roodachtig gekleurde vlek, die lastiger te herkennen is.

Nu is juist het herkennen van die rode ring of vlek na een tekenbeet zo belangrijk, als eerste verschijnsel van de ziekte van Lyme. Er zijn namelijk nog geen bloedtesten die deze vroege ziekte van Lyme goed kunnen opsporen. Houd daarom de plek van een tekenbeet op de huid tot drie maanden na de beet in de gaten om te zien of er een rode kring of vlek ontstaat.

Gelukkig herstellen mensen met de ziekte van Lyme in de meeste gevallen zonder restklachten na behandeling met antibiotica. Door het onderzoek via Tekenradar.nl is nu ook bekend dat van de jaarlijkse 27.000 mensen met de ziekte van Lyme 1000 tot 1500 mensen langdurig klachten houden na behandeling. De precieze oorzaak van deze klachten is nog onbekend.

Nieuw onderzoek via Tekenradar.nl: kans op tekenbeten per week

Vandaag start een nieuw onderzoek op Tekenradar.nl, waarvoor deelnemers zich kunnen aanmelden en ze worden gevraagd om elke week door te geven of ze tekenbeten hebben opgelopen. Het is belangrijk om een vaste groep deelnemers ook te laten doorgeven als ze geen tekeneten hebben opgelopen. Dan is veel nauwkeuriger te bepalen wanneer het aantal tekenbeten stijgt of daalt.

Door: Nationale Zorggids