Bananen en avocado’s verminderen nadelige gevolgen hoge zoutconsumptie

Vrouwen die kaliumrijk voedsel – zoals bananen en avocado's – eten, kunnen de negatieve effecten van te veel zout in hun voeding verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in European Heart Journal. Uit het onderzoek blijkt dat kaliumrijke diëten de bloeddruk verlagen bij vrouwen met een hoge zoutinname. Dat meldt het Amsterdam UMC.   

“Het is algemeen bekend dat een hoge zoutconsumptie in verband wordt gebracht met een verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes”, zegt nefroloog Liffert Vogt van Amsterdam UMC. “Gezondheidsadviezen zijn dan ook gericht op het beperken van de zoutinname. Maar dit is niet haalbaar zolang voeding vaak bewerkte producten bevat waar veel zout in zit. Ons onderzoek toont aan dat een kaliumrijk dieet de nadelige effecten van te veel zoutinname vermindert. Dit komt doordat kalium zorgt voor een hogere afscheiding van zout via de nieren. Deze gezondheidswinst is het grootst bij vrouwen.”

Minder effect bij mannen

De onderzoekers analyseerden het verband tussen kaliuminname en bloeddruk, na correctie voor leeftijd, geslacht en zoutinname. Bij vrouwen was bij toename van kaliumconsumptie (in grammen per dag) een daling van de bloeddruk te zien. De relatie tussen kalium en bloeddruk werd alleen waargenomen bij vrouwen die veel zout aten. Daarbij resulteerde elke gram dagelijkse inname van kalium voor een verlaging van de bovendruk van 2,4 mmHg. Bij mannen werd er een kleiner verband tussen kalium en bloeddruk aangetoond.

Door: Nationale Zorggids