Nederlander eet te veel zout en nauwelijks genoeg jodium

Nederlanders zouden meer jodium moeten eten om aan de minimumhoeveelheden te voldoen. Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten erop letten dat ze hier genoeg van binnenkrijgen, omdat dit belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind en een goed werkende schildklier. Het RIVM stelt daarnaast vast dat Nederlanders nog steeds te veel zout binnenkrijgen, meldt het rijksinstituut. 

Volwassenen zouden dagelijks zo’n 150 microgram jodium en niet meer dan 6 gram zout moeten binnenkrijgen. Mensen die te veel zout eten, hebben een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Dit vergroot dan weer de kans op hart- en vaatziekten. Het RIVM benadrukt daarom het belang van een beperkte inname van zout. Er zijn meer maatregelen nodig om de gewenste hoeveelheid van maximaal 6 gram te behalen. Dit gaat het RIVM onderzoeken.

Samenhang jodium en zout

Wel moeten de maatregelen in samenhang worden bekeken, omdat er jodium in zout zit. Als er in voedingsmiddelen minder zout zit, mag dit er niet toe leiden dat mensen niet genoeg jodium binnenkrijgen. Omdat het RIVM verder wil onderzoeken hoeveel jodium zwangeren in hun lichaam hebben en of dit genoeg is, zijn wetenschappers van het instituut op zoek naar deelnemers die aan dit onderzoek willen meedoen. Het gaat specifiek om vrouwen in de regio’s Nijmegen en Maastricht die niet langer dan 16 weken zwanger zijn. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky