Normal_christian-gertenbach-w2cbg1yoliy-unsplash

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie (FvD) vreest dat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid doorslaat met het inperken van alcoholgebruik. Dit meldt de Tweede Kamer.

Een avondklok voor alcoholverkoop. Een verbod op onlinebestellingen van drank. Bier uit de sportkantines weren. Het kabinet zou volgens De Telegraaf werken aan maatregelen om drankgebruik terug te dringen. Baudet noemt het "doorgeschoten gezondheidsfetisjisme". Heeft de staatssecretaris wel door wat je kapotmaakt als je mensen hun sociale biertje of fles wijn bij het eten ontneemt?

Nationaal Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord staan doelen om problematisch alcoholgebruik aan te pakken, zegt Van Ooijen. Met de huidige inzet halen we die doelstellingen niet, stelt hij. Het RIVM is daarom gekomen met een inventarisatie van aanvullende maatregelen. Maar dat is "geen politieke wensenlijst en al helemaal geen politiek voorstel". Volgens de staatssecretaris is er wel sprake van een gebrek aan kennis en bewustwording over de negatieve effecten van alcohol.