Onderzoek naar methode om uitgezaaide maagkanker op te sporen zonder ingreep

Een groot consortium onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt de betrouwbaarheid van een nieuwe methode om uitzaaiingen van maagkanker op te sporen, die minder belastend is voor de patiënt. Zij ontvangt hiervoor ruim 1,4 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Om uitzaaiingen van maagkanker op te sporen, is nu nog vaak een operatie nodig. Dit meldt het LUMC. 

In Nederland krijgen ongeveer 1.550 mensen per jaar de diagnose maagkanker. Patiënten met lokaal gevorderde maagkanker krijgen verschillende onderzoeken, waaronder een gastroscopie, een CT-scan, een FDG-PET/CT-scan (de zogenaamde suikerscan) en een (diagnostische) kijkoperatie. Deze zijn bedoeld om uitzaaiingen op te sporen.

Risico’s

Hoogleraar radiologie Lioe-Fee de Geus-Oei van het LUMC: “De CT- en de suikerscan missen echter vaak uitzaaiingen, vooral van tumoren met een laag suikerverbruik. Met de kijkoperatie kunnen we klompjes kankercellen, die los in het slijmvlies van de buikholte zitten, opsporen. Het nadeel is echter, dat deze ingreep risico’s geeft op complicaties en op verspreiding van kankercellen. Daarnaast kan deze methode geen uitzaaiingen buiten de buikholte opsporen. Er is daarom behoefte aan een betrouwbare, niet-chirurgische diagnostische methode, die alle uitzaaiingen in het gehele lichaam kan opsporen.”

Recente ontdekking FAPI-moleculen

Er zijn recentelijk (FAPI) moleculen ontdekt, die gebruikmaken van een eiwit dat alleen in kankercellen en niet in gezonde cellen voorkomt. We onderzoeken of we met behulp van deze moleculen en een PET-scanner lokaal gevorderde maagkanker betrouwbaar op kunnen sporen, zonder dat er een chirurgische ingreep nodig is. Ook onderzoeken we of deze scan minder belastend is voor patiënten. Ongeveer 250 patiënten met lokaal gevorderde maagkanker die geschikt zijn voor een operatie kunnen deelnemen aan dit onderzoek.”

Verwachting uitkomsten

De verwachting is dat FAPI-PET/CT het aantal diagnostische kijkoperaties en het aantal niet-zinvolle maagoperaties aanzienlijk zal verminderen. De Geus-Oei: “Hopelijk leidt dit tot minder belasting voor de patiënt, optimalisering van het behandeltraject met een betere uitkomst, een betere kwaliteit van leven en een kostenbesparing in de gezondheidszorg.”

Door: Nationale Zorggids