Plastisch chirurgen opereren in 1,5 jaar tijd 100 mensen na hondenbeet

Plastisch chirurgen hebben in anderhalf jaar tijd geopereerd op 100 mensen die slachtoffer waren van een ernstig bijtincident met een hond. Vaak gaat het om jonge kinderen die door honden worden aangevallen. Plastisch chirurg Nick Brinkman van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zegt wekelijks met hondenbeten te maken te hebben en vaak ernstige letsel te zien. Dit meldt EenVandaag.  

Zo ziet hij door hondenbeten vaak mensen en hele kleine kinderen met verminking met weefselverlies en amputaties van onder meer lippen, handen en vingers. Vorige week is een baby overleden nadat hij door de familiehond was gebeten en in 2019 overleefde een baby een aanval door een herder van zijn opa en oma niet.

Hoogrisico-honden

Plastisch chirurgen die sinds oktober 2021 bijtincidenten met operatie als gevolg registeren, zien dat er in 60 procent van de gevallen letsel ontstaat op het hoofd of in de hals, bij 30 procent gaat het om verwondingen bij de armen of handen en in 8 procent van de gevallen is er letsel op het been of de voet. In 50 procent van de gevallen was het bijtincident buitenshuis, waarbij het vaak om zeer jonge slachtoffers gaat. 11 procent was baby, 45 procent jonger dan 6 jaar en 44 procent jonger dan 8 jaar.

Honden die letsel veroorzaken zijn vaak pitbulls, rottweilers of staffordshires, maar soms ook herdershonden. Zij worden hoogrisico-honden genoemd vanwege hun bijtkracht en ‘prooi-schudden’. Vaak hebben mensen er de rest van hun leven last van, ook op psychisch niveau.

Regels nodig

Hoe dan ook vindt Brinkman ieder incident er eentje te veel en een argument om hier regels voor in het leven te roepen. De honderd registraties zijn volgens de chirurg een onderregistratie, omdat plastisch chirurgen niet in actie komen als er alleen sprake is van een botbreuk. “Er zijn ook incidenten waarbij de huisarts of eerste hulp handelt, of waarbij het slachtoffer overlijdt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky