Stiefvader zamelt met tattooweekend geld in voor zieke Lana

Omdat de zorgverzekeraar de experimentele behandeling van zijn zieke stiefdochter niet vergoedt, houdt Ydo de Vogel uit Rotterdam in het weekend van 4 en 5 november een inzamelingsweekend. Hij en zijn collega-tatoeëerders gaan met het zetten van tatoeages geld inzamelen voor de behandeling met chemotherapie waarbij het immuunsysteem van Lana wordt herstart. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Lana heeft seronegatieve auto-immuunencefalitis, een vorm van auto-immuunencefalitis zonder een duidelijk te identificeren pathogeen lichaam.  AIE is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door het eigen immuunsysteem van de patiënt en gaat gepaard met epileptische aanvallen, plotselinge dementie of gedragsveranderingen. Het Erasmus MC noemt de ziekte op het eerste gezicht een medisch mysterie. Volgen stiefvader De Vogel gaat het niet goed met Lana en is ze vorige week met haar eerste behandeling in haar huidige thuisland Spanje begonnen.

Geen tijd

De zorgverzekeraar wil haar behandeling van 2.800 euro per keer niet vergoeden omdat het zich nog in de experimentele fase bevindt. Het kan nog maanden duren tot duidelijk is of deze chemotherapie seronegatieve AIE daadwerkelijk remt en die tijd heeft Lana niet.

Inzamelingsactie met tatoeages zetten

Om geld op te halen voor haar behandelingen, gaat De Vogel in het weekend van 4 en 5 november samen met andere tattooartists tatoeages zetten. Het zal om kleine tatoeages gaan die per keer 50 euro kosten. Mensen die willen bijdragen aan de behandeling kunnen naar Walls and Skin in Rotterdam. “Iets groters mag ook, maar dan is het wel wat duurder. Wat we ophalen, is voor Lana. De behandeling kost 2800 per keer en we weten niet hoeveel ze er nodig heeft. Als het niet aanslaat, is het over.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky