Cola krijgt vastzittend voedsel niet uit slokdarm

Volgens velen zijn cola en andere suikerhoudende dranken geschikt om vastzittend voedsel in de slokdarm los te krijgen. Op de spoedeisende hulp van het Amsterdam UMC komen artsen vaak mensen tegen bij wie voedsel is blijven steken en eerst thuis zelf een suikerhoudende drank hebben geprobeerd om dit op te lossen. Nieuw onderzoek toont aan dat drankjes met suiker voedsel niet los krijgen. Dit meldt Amsterdam UMC. 

De studie is in de kersteditie van de British Medical Journal gepubliceerd, die jaarlijks serieuze onderwerpen met humoristische insteek behandelt. Volgens spoedarts Elise Tiebie is het gebruik van cola bij vastzittend voedsel een hardnekkig gerucht, dat op allerlei tipwebsites staat maar ook op Wikipedia. “Ik heb zelfs gehoord dat artsen het aanbevelen”, zegt hoogleraar gastro-enterologie Arjan Bredenoord van het Amsterdam UMC.

Vernauwing in de slokdarm

Een stuk voedsel dat na het doorslikken in de slokdarm blijft steken, kan pijnlijk zijn en er soms toe leiden dat mensen geen speeksel meer kunnen wegslikken. Een voedselbrok zit dan vaak vast in een vernauwing van de slokdarm, veroorzaakt door een litteken als gevolg van bijvoorbeeld een tumor of eerdere ontsteking.

Geen verbetering door cola

Vastzittend voedsel kan gevaarlijk zijn, dus de juiste behandeling vinden hiervoor is belangrijk. “Daarom wilden we weten of cola werkt.” Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat de situatie niet verbeterde na het drinken van cola. In de meeste gevallen kwam het voedsel vanzelf los en anders moest het ziekenhuis een endoscopie uitvoeren. Bij patiënten die cola kregen en bij mensen die moesten afwachten, was er in 61 procent van de gevallen verbetering. Het gebruik van cola kan wellicht geen kwaad, maar doet ook geen goed.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky