Eerste aflevering van Tiende seizoen ‘Over Mijn Lijk’ op 9 januari 2024

Het tiende seizoen van ‘Over Mijn Lijk’ gaat op 9 januari 2024 van start. In dit jubileumseizoen ontmoet Tim Hofman de jonge Zoë, Jeffrey, Jegor, Eva en Maake die ongeneeslijk ziek zijn. Desondanks halen ze uit de laatste fase van hun leven door te blijven sporten, werken en de liefde te vieren. Hofman vraagt ze hoe ze omgaan met hun naderende levenseinde en wat hun wensen en dromen nog zijn. BNNVARA zendt ‘Over Mijn Lijk’ vanaf 9 januari elke dinsdag uit om 21.40. Dit meldt BNNVARA.

De 27-jarige Zoë heeft uitgezaaide botkanker. Ze werkt in de zorg en volgt de hbo-studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Haar diagnose kreeg ze in 2019, toen het slechts nog botkanker was. Na een zware behandeling met chemotherapie werd ze kankervrij verklaar. In 2021 kreeg ze echter te horen dat de kanker terug is, met uitzaaiingen naar haar longen. Ze wordt ongeneeslijk ziek verklaard. In plaats van bij de pakken neer te zitten, viert ze nog één keer een feest voor haar vrienden, familie en collega’s. Ze gelooft in reïncarnatie, wat haar in haar laatste levensfase veel steun biedt. Ze hoopt in haar nieuwe leven veel liefde te vinden, maar vindt dat ook nog in haar huidige leven.

Uitgezaaide darmkanker

Jeffrey is 35 jaar en heeft uitgezaaide darmkanker. Na een risicovolle operatie, vinden artsen uitzaaiingen in zijn buikvlies. Ook hij is ongeneeslijk ziek. Jeffrey kent zijn liefde Trudy al elf jaar. Samen hebben ze twee kinderen en overdag werkt hij voor zijn eigen loodgieter- en installatiebedrijf. Hij coacht meerdere voetbalteams, waaronder die van zijn zoontje. Het ene moment houdt hij zich bezig met een bijzonder ontwerp voor op zijn kist en andere momenten werkt hij hard aan het afmaken van hun nieuwe huis voor zijn gezin.

Van het leven genieten

Een kwaadaardige tumor in de hersenen van de 31-jarige Jegor is succesvol weggehaald, maar zeker is dat deze weer gaat groeien. De enige vraag is: wanneer? Jegor voelt soms paniek en angst, maar voelt zich gesteund door zijn partner Daisy. Op het moment van uitzenden van ‘Over Mijn Lijk’ proberen zij zelfs zwanger te worden. Jegor probeert zoveel mogelijk van het leven te genieten en nieuwe dingen te proberen.

Zo snel mogelijk trouwen

In 2021 krijgt Eva (23) te horen dat ze longkanker heeft en dat ze niet meer beter wordt. De kanker zit namelijk niet alleen in haar beide longen, maar ook in haar borstbeen, linkeroksel en in haar stuitje. Ondanks dat Eva boos is, wil ze het beste uit haar leven halen. Zij en haar partner Matthijs willen hierom zo snel mogelijk trouwen, en daarbij ook nog eens flink uitpakken. Eva vreest niet voor de dood, maar vindt het wel moeilijk om iedereen te moeten achterlaten.

Geld inzamelen voor kankeronderzoek

Toen Maaike begin 20 was, kreeg ze te horen dat ze een melanoom op haar heup had. Deze werd succesvol verwijderd, samen met haar lymfeklieren. Een paar jaar later krijgt ze te horen dat de kanker is uitgezaaid naar haar longen en andere organen en krijgt Maaike de diagnose melanoomkanker stadium-4. Inmiddels is ze 32 jaar en zoekt ze nog steeds veel afleiding in haar werk, waterpolo en haar gezin. Maaike is getrouwd en heeft een tweeling. Samen met vrienden en familie zamelt ze met wandelingen van het Prinses Máxima Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis geld in voor kankeronderzoek.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: BNNVARA / SkyHigh TV