Normal_5654
ROTTERDAM - Sommige patiënten moeten vaker geprikt worden omdat de eerste poging mislukt. Bijvoorbeeld omdat bloedvaten moeilijk te zien zijn. Dankzij de veinviewer behoort dit tot de verleden tijd.

In beeld
De veinviewer staat sinds kort in het behandelcentrum van het Erasmus MC-Daniel den Hoed. Dit is een apparaat dat bloedvaten beter in beeld brengt. Daardoor gaat het bloedprikken of aanleggen van een infuus makkelijker.
 
Zichtbaar
De veinviewer is een computer met een projector die infrarood licht op het lichaam schijnt. De bloedvaten worden door de computer ingescand en daarna geprojecteerd op het belichte lichaamsdeel. Hierdoor worden alle bloedvaten goed zichtbaar. De arts of verpleegkundige ziet zo welke bloedvaten geschikt zijn om te prikken en welke niet.

Lastig
In het behandelcentrum moeten patiënten vaak geprikt worden voor het afnemen van bloed en het aanleggen van een infuus. Een geschikt bloedvat met het blote oog vinden of voelen, is vaak lastig. En mis prikken kan erg vervelend zijn voor patiënten.

Het Erasmus MC is het tweede ziekenhuis in Nederland met een veinviewer.

© Nationale Zorggids