Normal_6736

ROTTERDAM (ANP) - Het Oogziekenhuis in Rotterdam kende een drukke jaarwisseling. 28 vuurwerkslachtoffers met verwondingen aan hun ogen kwamen er op oudejaarsavond en nieuwsjaarsdag terecht. "Het was een van de drukste nachten ooit", aldus oogarts Tjeerd de Faber van het ziekenhuis.

Tien slachtoffers zijn er ernstig aan toe. Zes patiënten moesten meteen worden geopereerd. Nog niet bekend is hoeveel ogen blind zijn geworden.

Elk jaar komen in de loop van nieuwjaarsdag veel slachtoffers in Rotterdam binnen. Dat gaat vaak om mensen die in de regio gewond zijn geraakt en door artsen zijn doorverwezen naar het Oogziekenhuis. Ze maken doorgaans 10 tot 15 procent uit van de landelijke cijfers, die later bekend worden.

"Gelukkig waren er bij ons maar 10 kinderen, andere keren is dat vaak de helft", aldus De Faber. Het merendeel van alle slachtoffers was man. Een duidelijke verklaring is er niet voor de drukte. "Mogelijk gaat het om een combinatie van zacht weer en zwaarder legaal vuurwerk dat is toegestaan."

De Faber is de Nederlandse autoriteit op het gebied van oogverwondingen. Hij noemt het aantal slachtoffers "absurd". "Twee jaarwisselingen in Nederland leveren evenveel beschadigde ogen op als bij alle Amerikaanse soldaten die in Irak hebben gevochten. Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?"