Normal_6932

DEN HAAG (ANP) - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil bezien of verpleegkundigen een centralere plaats kunnen krijgen in het ziekenhuis.

De minister is op werkbezoek in de Verenigde Staten en liet na een bezoek aan het Standford University Medical Center in Californië weten dat de aanpak van de zogeheten magneetziekenhuizen daar haar aanspreekt.

In zo'n magneetziekenhuis hebben verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid en zeggenschap en krijgen ze meer ruimte om hun kennis en vaardigheden over te brengen aan collega's. De ziekenhuizen blijken grote aantrekkingskracht (als van een magneet) te hebben op verpleegkundigen.

Het personeel is er volgens de bewindsvrouw tevreden en het ziekenhuis heeft beduidend minder vacatures. Schippers: "Dit model een-op-een naar Nederland overplaatsen zal niet werken. Maar er zit voor ons heel veel waardevols in. Patiënten en verpleegkundigen hebben er baat bij."

In Nederland is op kleine schaal in zorginstellingen geëxperimenteerd met zogenoemde excellente zorg waarbij verpleegkundigen onafhankelijker hun werk kunnen doen. Verpleegkundigen en verzorgenden willen ermee verder. Schippers wil in overleg om te zien hoe ook onderdelen uit de Amerikaanse aanpak hier nuttig kunnen zijn.