Normal_9891

LELYSTAD (Novum) - Nog eens vijf patiënten die in het Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad zijn opgenomen blijken besmet met de zogeheten VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten van de afdeling interne geneeskunde, meldt het ziekenhuis vrijdag. Op die afdeling werd de besmetting woensdag ontdekt bij drie patiënten.

Geen van de in totaal acht besmette patiënten zijn ziek geworden van de darmbacterie. Van de vijf nieuwe gevallen bij wie de besmetting is vastgesteld zijn er inmiddels drie weer thuis. De twee anderen zijn geïsoleerd om verspreiding te voorkomen. Wel dragen zij de bacterie bij zich.

Het ziekenhuis roept patiënten die vanaf 12 april opgenomen zijn geweest op de afdelingen interne geneeskunde of chirurgie zich te laten testen. De eerste besmette VRE-patiënt ligt sinds die datum in het ziekenhuis. De opnamestop op de afdeling interne geneeskunde die woensdag werd ingesteld is inmiddels opgeheven.

Voor gezonde mensen brengt de VRE-bacterie geen risico's met zich mee. Bij mensen met een verstoord afweersysteem kan de bacterie echter infecties veroorzaken. De darmbacterie komt vaker in ziekenhuizen voor.