Normal_10030

DEN HAAG (Novum) - De zorg rondom operaties in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen vijf jaar aantoonbaar verbeterd. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag. Volgens de inspectie is de toegenomen kwaliteit te danken aan het beter naleven van normen en richtlijnen.

Zo is de afgelopen jaren de zogeheten time-outprocedure ingevoerd. Daarbij wordt vlak voor de operatie door alle betrokkenen gecontroleerd of ze wel de juiste patiënt voor hun neus hebben. Ook worden instrumenten beter geteld, en worden infecties beter voorkomen.

Kritiek heeft de inspectie ook. Zo blijft de medicatieveiligheid nog een punt van zorg. Ook moeten in de aanloop naar een operatie nog vaker stopmomenten worden ingelast. Op zo'n moment moet worden gecontroleerd of een patiënt wel alle benodigde stappen in het proces heeft doorlopen.

De IGZ benadrukt dat inspectie daarom van belang blijft. "Helaas is en blijft aanhoudende en intensieve inspectiedruk nodig voor sommige ziekenhuizen om verder te verbeteren."

De Orde van Medisch Specialisten ziet het oordeel van de inspectie vooral als het succes van de het opstellen en invoeren van goede richtlijnen. Ook andere beroepsorganisaties reageren verheugd en kondigen aan op de ingeslagen weg door te gaan.