Normal_10369

AMERSFOORT - Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft de veiligheid in het ziekenhuis verbeterd. De veiligheidschecklist, die in 2010 al is ingevoerd, is aangepast om de veiligheid in het ziekenhuis nog beter te kunnen waarborgen. Het Medisch Centrum voldoet hiermee aan de nieuwe eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg betreffende de ziekenhuisveiligheid, zo meldt Nijkerk.nieuws.nl.

De lijst wordt vooral bij operaties benut. De checklist wordt per patiënt bijgehouden. De arts vult de benodigde gegevens in op de lijst, evenals de poli-assistente en een mederwerker van het pre-operatieve spreekuur. Daarna bekijkt de verpleegkundige of alle gegevens overeenkomen en de juist voorbereidingen zijn getroffen.

"Als de patiënt op de OK is aangekomen, lassen we altijd een time-out in. Dat is een moment van opperste concentratie met een strikte taakverdeling tussen de aanwezigen. We checken dan of alle apparatuur is gecontroleerd en of het instrumentarium aanwezig is", licht een woordvoerder van het ziekenhuis toe.

"Ook vragen we actief de patiënt naar naam, geboortedatum, om wat voor soort operatie het gaat en aan welke kant van het lichaam, of er sprake is van allergieën en of hij of zij nuchter is. Pas na deze laatste controle met een wakkere patiënt - waarbij de belangrijke eerdere controles worden overgedaan - mag de operatie starten", aldus de woordvoerder.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema