Normal_6060

AMSTERDAM (ANP) - De inzet van ambulancediensten kan veel beter worden georganiseerd. Er kan veel tijdwinst worden geboekt. Dat stelt het Amsterdamse Centrum voor Wiskunde en Informatica, dat verbonden is aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De organisatie gaat, samen met de TU Delft, de komende 4 jaar betere planningsmethoden ontwikkelen, zo hebben ze dinsdag aangekondigd. Ambulances kunnen dan veel efficiënter worden ingezet, zodat mensen in nood sneller worden geholpen.

Volgens prof. dr. Rob van der Mei van het instituut zijn er grote verschillen in de kwaliteit die ambulancediensten leveren bij het efficiënt inzetten van hun wagens. "Daarbij worden vaak heel simpele methoden gebruikt." De inefficiëncy leidt volgens hem tot onnodige kosten.

Het centrum wil op basis van bijvoorbeeld verkeersdrukte in kaart brengen hoe lang het duurt om ambulances op een bepaald moment van de dag van A naar B te krijgen. Ook kan worden berekend hoe groot de kans is dat er sowieso een ambulance nodig is. "Op basis van die berekeningen kun je bepalen waar in de regio standplaatsen voor ambulances moeten zijn om een dekkend netwerk te hebben."

Verder ontwikkelen de wetenschappers een systeem waarbij ambulances zorgen dat ze op verschillende plaatsen in hun gebied zijn. "Als de een in het oosten zit, moet er dus in het westen ook een ambulance paraat zijn. Maar het zuiden en noorden moeten ook zijn afgedekt", zegt Van der Mei. "De ambulances moeten dus voortdurend bewegen ten opzichte van elkaar."

Hij verwacht dat de onderzoekers al binnen enkele maanden met tussentijdse aanbevelingen komen om de planning te verbeteren.