Normal_6288

MIDDELBURG (ANP) - Huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel moet woensdag 14 december voor de rechtbank in Middelburg verschijnen. Het ministerie van Volksgezondheid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en zijn directeur Roel Coutinho hebben de huisarts gedaagd.

Van der Linde heeft in diverse media gesteld dat de RIVM-directeur lippendienst bewijst aan de farmaceutische industrie bij het propageren van de griepprik. Hij zou zakelijke banden hebben met medicijnfabrikanten en dus zou er sprake zijn van belangenverstrengeling.

Coutinho en de overheid nemen dat niet. Ze zeggen dat de aantijgingen vals zijn en dat Van der Linde het gezag van het RIVM ondermijnt. Die instantie moet immers bij belangrijke uitbraken van infectieziekten vertrouwen genieten bij de Nederlandse bevolking.

Volgens Van der Linde wordt hem de mond gesnoerd. Hij krijgt steeds meer bijval vanuit medische en wetenschappelijke hoek. Het RIVM stelt dat Van der Linde mag zeggen wat hij wil, maar dat hij geen onwaarheden mag verkondigen, zeker niet als arts.