Normal_6658

DEN HAAG (ANP ) - "Onbegrijpelijk", noemt Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de opstelling van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om vast te blijven houden aan de bezuinigingen op de huisartsenzorg. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de minister in haar plannen, zo bleek donderdag tijdens een debat.

"De coalitiepartijen goochelen met cijfers en breken beloftes aan kiezers", aldus Van Eijck. Volgens de voorzitter hebben huisartsen al aangegeven dat ze door het korten een groter beroep moeten doen op ziekenhuizen voor kleine ingrepen. "Ik vrees dat dat nog intensiever gaat worden."

Van Eijck zei dat de vereniging altijd in gesprek wil blijven met de minister. "Maar de impasse die we nu hebben, is hevig en zal alleen maar heviger worden. Ik krijg het beleid niet meer uitgelegd aan de achterban."

Schippers kreeg donderdag steun van de Kamer bij haar streven om te veel gedeclareerde kosten bij huisartsen terug te halen. De oppositie is bang dat de zorg "kapot wordt bezuinigd".

De minister en de huisartsen zijn al maanden aan het ruziën over de bezuinigingen die Schippers wil doorvoeren. Volgens Schippers hebben de huisartsen te veel geld uitgegeven. De huisartsen zeggen echter dat ze meer taken zijn gaan uitvoeren.

Half december zijn de artsen naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat de minister hen onrechtmatig financieel laat bloeden.