Normal_7509

AMSTERDAM - Slechts 40 procent van de mensen met hersenletsel na bijvoorbeeld een verkeersongeval of een beroerte kan na twee jaar revalidatie weer aan het werk. Wanneer in het revalidatieproces de terugkeer naar werk centraal komt te staan, kan dat percentage verhoogd worden. Dat meldt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van een trauma (verkeersongeval) of een beroerte (CVA) treft elk jaar ongeveer 60.000 mensen. Volgens Haije Wind, bijzonder hoogleraar Sociale verzekeringsgeneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, verloopt de huidige revalidatie in een vaste volgorde; eerst vindt behandeling in het ziekenhuis plaats, daarna revalidatie. Wanneer de patiënt weer thuis is kan hij gaan werken aan de terugkeer naar het werk (reïntegratie).

Een nieuwe NAH-richtlijn 'Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie', opgesteld door een werkgroep, waarvan Wind secretaris is, moet ervoor zorgen dat mensen sneller op de arbeidsmarkt kunnen terugkeren. Volgens Wind moet dat ook een 'behandeldoel' worden. "De patiënt werkt in de revalidatie tegelijkertijd aan zelfstandig functioneren thuis als aan terugkeer naar werk."

Dat vraagt om overleg in een vroeg stadium met alle betrokkenen - neurologen, verzekeringsartsen, bedrijfsartsen, werkgevers en uiteraard patiënt en familie. De nieuwe NAH-richtlijn is dan ook multidisciplinair.

Morgen wordt de nieuwe NAH-richtlijn gepresenteerd op het congres ‘Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie' in het AMC.

© Nationale Zorggids