Normal_7518

AMSTERDAM - Onlangs maakte de HBO-raad bekend dat de hbo-opleiding tot verpleegkundige landelijk populair blijft. De opleiding trekt opnieuw meer hogeschoolstudenten dan in voorgaande jaren. Met een stijging van 6,1 procent ten opzichte van vorig jaar begonnen 3.694 eerstejaarsstudenten in september 2011 aan deze bacheloropleiding. Wilma Scholte op Reimer, opleidingsmanager en lector Verpleegkunde bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA), reageert op dit bericht.

Baanzekerheid
Wilma Scholte op Reimer herkent veel in het landelijke beeld. "De groei is bij de HvA groot: in de afgelopen vier jaar is de instroom verdubbeld. De belangstelling voor werken in de zorg wordt vaak verklaard vanuit de economische crisis, het zijn immers relatief baanzekere beroepen. Dat speelt zeker mee. De extra grote instroom bij Verpleegkunde aan de HvA heeft ook te maken met onze nauwe samenwerking met de ziekenhuizen in de omgeving. Niet alleen met het AMC, onze buren, maar ook met de andere ziekenhuizen in de regio Amsterdam. We hebben studenten daardoor veel te bieden."

Meer mannen
"We zien de laatste jaren een lichte toename in het aantal mannen. Zeker bij de duaalstudenten, voor wie het meestal een tweede carrière is, groeit het aandeel van mannelijke studenten. De man-vrouwverhouding is nog lang niet 50-50, maar het is niet meer zoals vroeger toen er maar één jongen per klas was. Een andere ontwikkeling is de groei van het aantal vwo'ers dat voor Verpleegkunde kiest. De opleiding heeft een heel duidelijk bachelor-mastertraject en biedt dus ook mooie loopbaankansen. Ook voor vwo'ers is Verpleegkunde daarmee een aantrekkelijke optie."

© Nationale Zorggids