Normal_8198

NAIROBI - Zorgpersoneel in Kenia heeft een staking na twee weken beëindigd nadat overeenstemming werd bereikt met de overheid over een loonsverhoging, zo meldt persbureau Reuters.

De Keniaanse overheid had eerder gedreigd de 25.000 leden van de vakbond die de staking organiseerde te zullen ontslaan. Dat dreigement werd ingetrokken na het bereiken van het akkoord.

De vakbondsleden legden het werk neer uit frustratie over de hoge kosten van voedsel en brandstof. De inflatie in de grootste economie van Oost-Afrika schommelt al tijden tussen de vijftien en twintig procent.

Eerder had de Keniaanse regering de staking 'onethisch' genoemd, aangezien patiënten in ziekenhuizen aan hun lot werden overgelaten. Rijke Kenianen konden nog wel terecht in de privéklinieken in het Afrikaanse land.

Ook docenten, universiteitspersoneel, werknemers van de publieke omroep en artsen hebben in het afgelopen jaar het werk neergelegd uit protest tegen de hoge inflatie en de gestegen kosten van het dagelijks levensonderhoud.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink