Normal_11150

GRONINGEN - Momenteel werken ongeveer 12.000 verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland als zelfstandige zonder personeel (zzp). Volgens zelfstandig verpleegkundige Lex Tabax onderschatten zzp'ers vaak het ondernemerschap. Dat zegt Tabak in de juli-/augustuseditie van het blad Nursing.

Verzorgenden kiezen voor zelfstandigheid uit onvrede met hun salaris, de bureaucratie waarmee ze te maken krijgen of de cultuur waarbinnen ze moeten werken. "Toch is het jammer dat er maar weinig zijn die van tevoren een gat in de markt vinden, research doen, en fatsoenlijke tarieven krijgen voor hun inspanningen", aldus Tabak.

Volgens Tabak zijn er maar weinig zelfstandige verpleegkundigen die daadwerkelijk het ondernemen in de vingers hebben, maar dat zou gaan om uitzonderingen. Veel zelfstandigen komen uiteindelijk toch uit bij bemiddelaars die bijvoorbeeld de facturatie van ze overnemen.

Tabak meent dan ook dat verpleegkundigen die kiezen voor een bestaan als zzp'er te vaak onderschatten wat zelfstandigheid betekent. Hij hamert dan ook op een gedegen voorbereiding alvorens deze stap te zetten.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink