Normal_11338

ZOETERMEER - Afgelopen dinsdag vond in Deventer een debat plaats tussen de vakbonden Abvakabo FNV en NU'91 over de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Dat gebeurde op uitnodiging van de Abvakabo FNV omdat recentelijk uit een door de vakbond gehouden referendum bleek dat veel werknemers geen heil zien in deze grootste cao van Nederland, zo meldt de website van de bond.

Tijdens het debat zei Ruud Kuin van Abvakabo FNV dat er met het cao-akkoord lang niet het maximale binnen is gehaald. "Het is een werkgeversakkoord", aldus Kuin die eraan toevoegde het onbegrijpelijk te vinden dat de andere vakbonden hebben ingestemd met een cao waar ‘zo weinig van de inzet van de vakbonden in terug te vinden is'.

De cao is afgesloten tussen de kleine vakbonden NU'91, CNV Publieke Zaak en FBZ. Samen vertegenwoordigen zij 4 procent van de werknemers in de sector. De Abvakabo FNV ondersteunt de cao niet, maar vertegenwoordigt als grootste vakbond wel 11 procent van de werknemers.

"Onze onderhandelaars hadden de indruk dat dit het maximaal haalbare was", antwoordde Gorrit Smit op de vraag waarom NU'91 de cao steunt. "Het akkoord is voorgelegd aan onze kaderleden en onze leden hebben voor het akkoord gestemd. Daarom hebben wij getekend."

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz