Ernst Jansen Steur

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) had liever gezien dat de tuchtrechter had bepaald dat Ernst Jansen Steur niet meer als arts mocht werken. In 2009 sprak de Inspectie voor de Gezondheidszorg met Jansen Steur af dat hij geschrapt zou worden uit het BIG-register.

Als de tuchtrechter zich over de zaak had uitgesproken was het resultaat hetzelfde geweest, geeft Schippers toe. "Ook dan was bepaald dat hij niet meer als arts mocht werken. Destijds is de beslissing genomen om het op deze snellere manier te doen. Ik zou zelf de voorkeur hebben gegeven aan de tuchtrechter."

Jansen Steur ging na te zijn geschrapt uit het register in Nederland aan de slag in Duitsland. Volgens Schippers hadden de zorginstellingen waar de omstreden neuroloog aan de slag ging kunnen nagaan of hij nog wel mocht werken. "Ieder Duits ziekenhuis en iedere Duitse burger kan in ons register kijken en zien dat Jansen Steur daar niet in staat." Omgekeerd kan dat niet, zei de minister. "Wij kunnen niet kijken in een Duits register. Nederland heeft dit heel open en transparant geregeld en daar ben ik trots op."