Normal_ehbo_eerste_hulp_defibrillator_wiki_-c_

Mensen met een EHBO-diploma zijn vaak onvoldoende voorbereid op hun taak. Doordat EHBO-opleidingen te algemeen en te eenvoudig zijn, weten verleners van eerste hulp vaak niet hoe te handelen en zijn ze nauwelijks inzetbaar bij evenementen, grote calamiteiten en ongevallen. De Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening (LPEV) roept op tot een betere opleiding van EHBO'ers, zo meldt Trouw.

De traditionele EHBO-opleidingen zijn de afgelopen jaren steeds simpeler en algemener geworden. Volgens de LPEV zijn deze cursussen alleen toereikend voor eenvoudige ongevallen in en om het huis en kleine bedrijfsongevallen. De LPVE doet een beroep op EHBO-verenigingen, bedrijfshulpverleners (BHV), instructeurs en overheden om hun verantwoordelijkheid te nemen en EHBO'ers zodanig op te leiden dat ze 'op het daadwerkelijk noodzakelijke niveau' ingezet kunnen worden bij hun eigen organisatie.

Organisatoren van evenementen hebben volgens de LPEV steeds minder vertrouwen in traditioneel opgeleide EHBO'ers en zetten steeds vaker duurdere professionele hulpverleners in.

Vorige week liet Het Rode Kruis al weten niet enthousiast te zijn over de komst van steeds meer alternatieve hulpdiensten zoals HartslagNu, SOS Alarm Hulpdienst en de Help App. Hierdoor wordt hulpverlening voor mensen steeds onduidelijker. Het Rode Kruis voelt wel wat voor de oprichting van een oproepnetwerk vergelijkbaar met Burgernet. Hiermee kunnen goed opgeleide EHBO'ers direct in hun buurt kunnen worden ingeschakeld voor het verlenen van eerste hulp wanneer professionele hulpdiensten nog niet ter plaatse zijn.

© Nationale Zorggids