Normal_13812412060011_1

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) reageert verrast op het bericht dat artsen en verpleegkundigen tekortschieten bij de palliatieve zorg van patiënten die op sterven liggen. De ervaring daarmee is 'tot nu toe eigenlijk heel positief', zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Van Rijn werd door partijgenoot Khadija Arib aan de tand gevoeld over het onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) waarover De Volkskrant dinsdag schreef. Van Rijn wees erop dat onderzoeken tot nu toe laten zien dat juist goed wordt omgegaan met het verlenen van palliatieve zorg.

De bewindsman neemt het artikel 'zeer serieus'. Wel wil hij eerst het officiële rapport afwachten, dat in januari wordt verwacht. Op basis daarvan besluit hij of aanvullend onderzoek nodig is, bijvoorbeeld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Uit een rondgang onder artsen blijkt dat vaak te vroeg wordt gestart met palliatieve sedatie. Dat mag pas als de patiënt nog maximaal twee weken te leven heeft, schreef de Volkskrant. Ook zou palliatieve sedatie worden gebruikt als verkapte euthanasie en voelen artsen zich door families onder druk gezet.