Normal_normal_10971

Huishoudelijke hulpen bij de zorgorganisatie Vivium mogen niet langer voor een laag tarief werken, zo bepaalde de rechter in een kort geding. Om die reden stopt de organisatie met het leveren van hulp bij het huishouden in de Gooi- en Vechtstreek. Dat meldt Zorgvisie.

De rechter deed op 23 december uitspraak in het kort geding over de sancties die door  gemeenten aan Vivium zijn opgelegd. De gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek eisen dat de thuiszorgorganisatie haar huishoudelijke hulpen hoger gaat inschalen. Om Vivium hiertoe te dwingen bepalen de gemeenten dat Vivium vanaf 1 april 2014 gedwongen wordt te stoppen met het bieden van huishoudelijke hulp als zij niet overstappen naar een hoger tarief voor de medewerkers. In het kort geding vroeg Vivium om opschorting van de sancties, maar de rechter oordeelde in het nadeel van de zorgorganisatie.

Volgens Vivium leiden de sancties tot een onverantwoord verlies in de aankomende jaren en om die reden stopt de organisatie per 1 april 2014 met het bieden van huishoudelijke hulp. Vivium zegt het verschil in inzicht met de gemeenten te betreuren en treedt in overleg met de gemeenten voor een zorgvuldige overdracht van haar 3250 cliënten en 800 medewerkers. De organisatie Alle cliënten en medewerkers zijn persoonlijk per brief op de hoogte gebracht.

© Nationale Zorggids