Logo_humanistisch_verbond

'De participatiesamenleving mag geen vluchtplaats zijn voor de verzorgingsstaat.' Dat betoogde sociologe Evelien Tonkens op 2 november tijdens de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond, dat plaatsvond in de Rode Hoed in Amsterdam. Volgens Tonkens worden er onder het mom van de participatiesamenleving veel anti-participatiemaatregelen genomen. Dat meldt het Humanistisch Verbond.

'De verbetering van formele grootschalige arrangementen is opgegeven door de overheid. Informalisering is het alternatief. Maar de nadelen daarvan worden te weinig onderkend', aldus Tonkens. Oorspronkelijk was ze enthousiast over het idee dat burgers zoveel mogelijk participeren, maar het mag niet ten koste gaan van de verzorgingsstaat. In plaats van te blijven proberen om de grootschalige publieke sector te verbeteren, geeft de overheid dat nu goeddeels op. Burgers moeten allerlei zaken zelf maar gaan regelen. Volgens Tonkens is dit een te grote en slechte stap, die er uiteindelijk toe zal leiden dat burgers noch in de overheid, noch in elkaar vertrouwen zullen hebben.

De meest vernieuwende en krachtige participatie, zo vindt Tonkens, is te vinden in de combinatie van informele en formele organisatie. Deze combinatie genereert op lange termijn ook het meest vertrouwen. De informele sfeer kan heel goed een kweekvijver zijn voor een betere publieke sector, maar geen vluchtplaats.

De tekst van de Socrateslezing is te vinden via de website van het Humanistisch Verbond.

© Nationale Zorggids