Normal_kruiden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een verkennend onderzoek gedaan naar kruidenproducten uit de traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine: TCM). Deze producten worden gebruikt voor allerlei medische aandoeningen. Op een enkele uitzondering na zijn deze producten geen geneesmiddelen, maar producten die vallen onder de warenwet. Dat meldt het RIVM.

Het instituut waarschuwt consumenten en beroepsbeoefenaars voor de verwarring die hierdoor kan ontstaan. Zij zouden er onterecht vanuit kunnen gaan dat kruidenproducten uit de TCM geneesmiddelen zijn. Omdat deze producten onder de warenwet vallen worden ze niet getest conform de geneesmiddelenwetgeving. De producten die op de Nederlandse markt verschijnen zijn dus niet beoordeeld en goedgekeurd door de overheid op een veilig gebruik als geneesmiddel.

Door hoeveel mensen de kruidenproducten uit de TCM worden gebruikt als geneesmiddel, is niet bekend. Wel is het aantal bedrijven dat zich als handelaar in deze producten heeft geregistreerd bij de Kamer van koophandel in de afgelopen 25 jaar sterk gegroeid (tot meer dan 150 in 2013). Ook is niet duidelijk in hoeverre het gebruik van kruidenproducten uit de TCM mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Het RIVM adviseert nader onderzoek naar de aard en omvang van het gebruik van deze producten als pseudo-geneesmiddelen.

© Nationale Zorggids