Normal_studenten_feest__still_

Carnaval bezorgt de economie een stevige kater: bijna vijftien procent van de feestvierders meldt zich na carnaval ziek bij de baas. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 950 bezoekers van Feestkleding365.nl, de grootste online carnavalswinkel van Nederland. 

De meeste ziekmelders (8,5 procent van de carnavalvierders) hebben meestal genoeg aan één snipperdag om bij te komen, maar een kleine groep (1,8 procent) plakt er soms een hele week aan vast. Zo'n vijf procent van de carnavalvierders blijft twee tot drie dagen thuis na de festiviteiten. 'Als je deze cijfers doortrekt naar de werkende bevolking, dan heb je het over maar liefst 1,8 miljoen ziektedagen”, zegt José Cabrera y Charro, eigenaar van Feestkleding365.nl.

Opvallend zijn de grote regionale verschillen. Boven de rivieren meldt bijna 28 procent zich een of meerdere dagen ziek. Onder de rivieren is dat minder dan de helft: dertien procent van de Brabanders, en minder dan tien procent van de Limburgers. Cabrera y Charro vermoedt dat dat komt omdat 'import-carnavallers' vaker in het weekeinde feestvieren en maandag weer naar het werk moeten. 'Brabanders en Limburgers nemen gewoon de week vrij.'

© Nationale Zorggids