Normal_stad_den_haag

De FNV is blij dat de gemeente Den Haag vandaag een akkoord heeft gesloten voor de overname van cliënten en thuiszorgmedewerkers van het bijna failliete TSN Thuiszorg. Den Haag heeft met Buurtzorg afgesproken dat zij de thuiszorgmedewerkers met behoud van arbeidsvoorwaarden overneemt en de koppeltjes tussen cliënt-thuiszorgmedewerker in stand houdt. Den Haag is de grootste TSN-gemeente en heeft de meeste cliënten en thuiszorgmedewerkers van TSN. Dit meldt FNV.

Sarah Dobbe van de FNV is blij dat de gemeente Den Haag voor goede thuiszorg kiest: “Dit is goed nieuws voor honderden thuiszorgmedewerkers en duizenden cliënten in Den Haag. Thuiszorgmedewerkers behouden hun baan en arbeidsvoorwaarden en cliënten behouden hun vaste en vertrouwde thuiszorgmedewerker. Den Haag laat zien dat een goede oplossing mogelijk is. Ik hoop dat andere gemeenten dit goede voorbeeld snel volgen.”

Nog steeds zit het overgrote deel van de 10.000 thuiszorgmedewerkers en 40.000 cliënten van het bijna failliete TSN in onzekerheid. Thuiszorgmedewerkers van TSN voeren met de FNV al weken actie voor duidelijkheid en goede thuiszorg. De thuiszorgmedewerkers willen ook na het faillissement voor hun cliënten blijven zorgen met behoud van hun arbeidsvoorwaarden.

Op 4 december 2015 maakte de FNV afspraken met staatssecretaris Van Rijn en de Vereniging Nederlandse Gemeenten om de loondump en de race naar de bodem in de thuiszorg te stoppen. Veel gemeenten willen de thuiszorg voor zo min mogelijk geld organiseren, wat leidt tot concurrentie op prijs en arbeidsvoorwaarden. Door de te lage tarieven voor de thuiszorg gaat TSN Thuiszorg failliet. De FNV is blij dat de staatssecretaris volgens afspraak komt met een wet om de race naar beneden te stoppen. De FNV wil dat er met deze wet een einde komt aan de loondump en de race naar de bodem in de thuiszorg. 

Dobbe zegt over de wet: “We hopen dat Van Rijn met deze wet de gemeenten verplicht om tarieven voor de thuiszorg te hanteren waarvan een fatsoenlijke loon voor de thuiszorgmedewerkers van betaald kunnen worden. Zolang gemeenten niet verplicht worden om reële tarieven te hanteren, zijn er nog veel gemeenten die alleen naar de goedkoopste optie en laagste prijs kijken en dan blijven thuiszorginstellingen in financiële problemen komen.”

©Nationale Zorggids