Normal_online_internet_toetsenbord_typen

Deze week start mantelzorgorganisatie Mezzo samen met MedicInfo en zorgverzekeraar VGZ een proef met het online programma 'Do Something Different', ontwikkeld door Britse onderzoekers. Het programma dient als online zelfhulptool voor mantelzorgers zodat ze beter voor zichzelf zorgen en flexibeler worden. Dat meldt Mezzo. 

Het gevaar bij mantelzorgers is dat bij langdurige en intensieve zorgverlening oude gewoontes in de weg kunnen zitten. Het programma 'Do Something Different', speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers, helpt ze oude gewoontes te doorbreken. Met het vier weken durende programma wordt gepoogd gewoontes te doorbreken door kleine dingen in het leven van de mantelzorger te veranderen. Mezzo wil ervoor zorgen dat mantelzorgers zich beter kunnen ontspannen wanneer zij meer controle hebben over hun leven.

Tijdens de proef krijgen deelnemende mantelzorgers geregeld een zogenoemde 'Do', een kleine opdracht die via de telefoon of e-mail wordt doorgestuurd. Bij iedere mantelzorger wordt rekening gehouden met zijn of haar persoonlijke situatie, elke opdracht wordt passend gemaakt. Zo kan een mantelzorger bijvoorbeeld gevraagd worden om nee te zeggen tegen anderen en leert hij zijn de eigen behoeftes af en toe boven die van een ander te plaatsen.

Uit een recent onderzoek blijkt dat 10 procent van de mantelzorgers zich overbelast voelt. Daarom willen Mezzo en VGZ mantelzorgers tijdig en preventief ondersteunen. 

©Nationale Zorggids