Normal_dokter_arts

Als het aan Nederlandse kinderartsen ligt, mogen alternatieve genezers zonder medische achtergrond geen kinderen onder de twaalf jaar meer behandelen. Afgelopen dinsdag werden voor het eerst cijfers openbaar gemaakt over de incidenten bij kinderen die behandeld zijn door kwakzalvers. Het ging onder andere om een ondervoede baby en een kind dat een stuk darm moet missen. Dit meldt Telegraaf. 

Sinds tweeënhalf jaar worden alle incidenten binnen de alternatieve geneeskunde voor kinderen in kaart gebracht bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK). Tv-programma Brandpunt behandelde deze week de incidentenlijst in de uitzending. Kinderartsen zeggen zich grote zorgen te maken over alternatieve genezers die jonge kinderen behandelen, zo blijkt uit inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De meldingen die bij de NSCK binnen zijn gekomen, zijn gemeld door kinderartsen.

Brandpunt stelt dat vooral heel jonge kinderen behandeld worden door onder andere natuurartsen, chiropractoren, osteopaten en kinesiologen. Onder de meldingen zijn onder andere behandelaars die het kind laten stoppen met reguliere medicijnen, waardoor ernstige schade bij het kind ontstaat. Kinderartsen stellen voor dat het alternatieve genezers verboden moet worden om kinderen jonger dan twaalf te behandelen als zij geen medische achtergrond hebben.

Door: Redactie Nationale Zorggids