Normal_operatie1

Na zeker achttien meldingen over grensoverschrijdend gedrag door een traumachirurg te hebben ontvangen, heeft het Medisch Spectrum Twente (MST) hem ontslagen. De 64-jarige chirurg, met een indrukwekkend cv, zou verbaal agressief zijn, intimideren en ongewenst seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen. Meldingen die binnenkwamen waren met name afkomstig van verpleegkundigen, coassistenten en secretaresses. Dit meldt de Volkskrant. 

Ook kwamen er drie meldingen binnen over incidenten die plaatsen vonden op de spoedeisende hulp of in operatiekamers. “Het gaat hierbij om ongewenste intimiteiten met een fysieke component en om verbaal agressief/intimiderend gedrag”, zo is te lezen in een brief van MST aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Leiding pakte gedrag niet aan

Vooralsnog blijkt uit onderzoek naar het gedrag van de chirurg, tevens officier in de orde van Oranje Nassau, dat de leiding van het ziekenhuis het verbaal agressieve gedrag van de man niet goed aanpakte, slechts overlegde over grensoverschrijdend gedrag en sommige gedragingen simpelweg niet werden gezien. Dit terwijl uit verklaringen van medewerkers blijkt dat het niet om incidentele situaties ging, maar structureel gedrag.

'Meldingen zijn op elkaar afgestemd'

De chirurg heeft in een reactie aan de Volkskrant laten weten dat sommige meldingen op de waarheid gebaseerd zijn en dat hij soms verbaal agressief was. Echter, hij zegt zich nooit te hebben gerealiseerd dat zijn woorden als hard of kwetsend beschouwd konden worden. Ook erkent de man dat hij ooit iemand in een operatiekamer aan de kant heeft geduwd. Hiervoor zou hij zijn excuses hebben aangeboden. “Die achttien meldingen zijn op elkaar afgestemd, denk ik. Er is actief gezocht naar klachten, in de periode dat ik op vakantie was”, schrijft hij. Van machtsmisbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag zou geen sprake zijn.

Door: Nationale Zorggids